Hver fjerde dansker synes løse katte er et problem
Ny undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at ganske mange danskere mener, at det er problematisk, at så mange katte får lov at gå frit omkring
18/09-2018
"Den omstrejfende kat er dømt til at skabe konflikter - på den ene side står katteejeren, der vil give katten mulighed for at udleve sine naturlige instinkter udenfor, på den anden side står naboen, der ikke vil have den ind i haven eller ned i kælderen. Det er altså noget, folk kan blive uvenner over, " siger professor i bioetik Peter Sandøe, der leder gruppen af forskere, som står bag undersøgelsen.
Ud over de over ½ million katte, der bor hos mennesker, er der formentlig næsten samme antal vildtlevende katte herhjemme. Vildtlevende katte bidrager også markant til at skabe gener for folk, som ikke bryder sig om kattelort i haven eller om katte, der urinmarkerer på hoveddøren.
Dyrefondet har sammen med en række andre dyreværnsorganisationer i årevis arbejdet på at få indført en kattelov. Direktør for Dyrefondet Vibeke Haslund siger: ”Vi har en lovgivning, der regulerer vores hold af hund, men lovgivningen halter desværre stadig efter, når det gælder vores mest almindelige familiedyr. En lovgivning vil kunne sikre ejerskab og dermed ansvar. Det vil medvirke til at mindske konflikter omkring fritgående katte. Dyrefondet anbefaler derfor, at man støtter borgerforslaget om en kattelov. Det udløber 21. oktober så det haster!”
Katteloven skal sikre at:
- Alle ejerkatte ID-mærkes med chip eller øretatovering senest, når katten er seks måneder.
- Alle ejerkatte registreres i et samlet dansk katteregister.
Dyrefondet anbefaler at man støtter forslaget ved at gå ind på: www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-00948
I næste uge (uge 39) står Dyrefondet og syv andre dyreværnsorganisationer bag Kattens Uge under sloganet: ”Ta’ ansvar for katten”. I løbet af ugen er der oplysningskampagner, opsatte posters i dyreklinikker og indlæg i medierne, hvor der opfordres til at udvise ansvarligt ejerskab, og til at tage medansvar for herreløse katte.
Københavns Universitets studie om danskernes forhold til katte er den første repræsentative undersøgelse af en befolknings forhold til tamkatten. Studiet viser blandt andet at:
- 72 % af alle danske katteejere lader deres katte strejfe frit omkring
- 60 % ser det ikke som et problem, at katte får lov til at vandre frit omkring
- 27 % af danskerne mener, at omstrejfende katte er et problem i en eller anden udstrækning
- 17 % af danskerne er generede af, at katte lægger afføring i andre folks haver
- 65 % af danskerne kan generelt lide katte, mens 21 % ikke kan - 14 % ved ikke om de kan lide katte
- 21 % af danskerne har kat