Pas på påskepynten

17/03-2016

Hvert år opererer dyrlæger fremmedlegemer som påskepynt ud af kattemaver, der ikke kan lade være med at lege med pynten, oplyser Agria Dyreforsikring. Hunde er også i farezonen.

For legesyge katte og hunde er påskekyllinger med påsatte fjer, malede påskeæg og andet påskepynt uimodståeligt sjove at lege med.

Men pas på. For hvis din kat eller hund sluger den slags fremmelegemer, ryger påskefrokosten måske, og du må i stedet en tur til dyrlægen, som bestemt ikke er billig at besøge i helligdagene.

Påskeliljer er giftige

En anden af påskens farer for især katte er de mange blomster fra løgplanter, som vi fylder vaser og potter med. Ifølge dyrlæge Lotta Möller fra Agria bør katteejere helt undgå at have påskeliljer i huset, da løgene er giftige.

Andre liljeplanter kan føre til alvorlige og i værste fald livstruende forgiftninger, hvis katten smager på dem.

Hvis du har mistanke om, at din kat har spist noget, den ikke kan tåle, skal du holde øje med, om den kaster op, får diarré eller viser andre tegn på at have det skidt. Hold også øje med, om den spiser og drikker normalt.

Giv katten en god påske

Katte vil som regel trække sig lidt tilbage, når der kommer gæster. Sørg for at den har et roligt sted, den kan trække sig tilbage til.

Leg gerne med din kat, men gør det under opsyn og fjern alt, som kan sætte sig fast i kattens mave, når I er færdige.

Sørg for at altandøre og vinduer er kattesikrede. Hvert år kommer mere end hundrede katte til skade efter fald fra altaner og vinduer.

Påskemaden forgifter hunden

Når det gælder hunden, er det vigtigt at holde den nysgerrige og sultne hundesnude langt væk fra påskebordene. Mange af lækkerierne kan nemlig give hunden alvorlige forgiftninger.

- De fleste ved, at hunde ikke har godt af at æde chokolade. Vær dog særligt opmærksom, når det gælder mørk chokolade, som kan være livsfarligt for hunde. Det høje kakaoindhold indeholder theobromin, et stof som er meget giftigt for hunde, siger Lena Bjurström, der er dyrlæge og hundeekspert hos Agria.

Det afhænger af hundens størrelse, hvor mange chokoladepåskeæg, der skal til, før det bliver farligt. En hund på 10 kilo kan spise op til 40 gram mørk chokolade, uden det får alvorlige konsekvenser. For den lyse chokolade ligger grænsen på cirka 100 gram.

Pas på salt, nødder og druer

Fed og salt mad fra påskebordet skal også holdes væk fra hunde.

- Hvis din hund indtager for meget salt ved at drikke saltvand eller spise salt mad, kan den få alvorlige mave-tarmproblemer samt saltforgiftning. Det hænder, at nogle giver hunden salt som brækmiddel, men det kan være direkte livsfarligt for den, siger Lena Bjurström.

Lad også være med at give hunden hårde nødder eller rosiner. Hunde kan ikke nedbryde nødder med skaller på, som derfor kan sætte sig fast i deres mave- og tarmsystem. Vær ekstra opmærksom på macadamianødder, som anses for at være meget giftige for hunde. Både friske druer og rosiner kan forårsage akut nyresvigt hos din hund. 

Hold øje med hunden

Symptomerne på forgiftninger kan være, at hunden ikke vil æde eller drikke, som den plejer, eller at den rammes af intens opkastning eller diarre.

Andre tegn på forgiftning er vaklende gang, stor tørst eller mavepine. Den kan også få rystelser eller øget savlen.

Tag til dyrlægen

Hvis du har mistanke om, at din hund eller kat har spist noget, den ikke kan tåle, skal du kontakte en dyrlæge.

Det er en god idé allerede inden påske at finde ud af, hvilke dyrlæger, der har åbent i helligdagene.
Se flere nyheder

 Kurv: 0 vare(r)
Indkøbskurv

NYHEDER

Din kat generer måske dine naboer11/04-2016
Hver fjerde dansker synes, det er et problem, at folk lader deres katte gå frit omkring udenfor. Det viser en ny stor undersøgelse om kattes livvilkår.
Læs mere
Kattens status er for lav11/04-2016
Halvdelen af danske katteejere tager kun deres kat til dyrlægen, hvis den er alvorligt syg, og stort set lige så mange får ikke deres kat vaccineret regelmæssigt.
Læs mere
Sådan hjælper du din pubertetshund10/04-2016
Når din hvalp kommer i puberteten, kan den godt blive noget af en prøvelse. Men hvis du hjælper din hund gennem denne svære periode på en ordentlig måde, vil I for alvor få knyttet tætte bånd
Læs mere
Glem alt om lederskab09/04-2016
Er du en af dem, der anser lederskab for at være vigtigt? I så fald er det på tide at tænke anderledes. ’Mangel på lederskab’ som årsag til problemadfærd er en uvidenskabelig diagnose.
Læs mere
Pas på påskepynten18/03-2016
Hvert år opererer dyrlæger fremmedlegemer som påskepynt ud af kattemaver, der ikke kan lade være med at lege med pynten, oplyser Agria Dyreforsikring. Hunde er også i farezonen.
Læs mere
Hundene skal da have lov til at bade27/02-2016
Fem nordjyske kommuner vil ikke have det blå flag på strandene i år. I stedet vil de have deres egen ordning, hvor hundene kan få lov til at komme i vandet.
Læs mere
Ejerens adfærd smitter af på hunden13/02-2016
Hvordan en hund bedømmer et andet menneske afhænger af, hvordan ejeren opfører sig. Det viser et nyt fransk studie.
Læs mere
Din kat er IKKE sin egen05/02-2016
Myte: ”Katte gør, præcis som det passer dem.” Sådan lyder en udbredt myte om katte, som ikke har hold i virkeligheden.
Læs mere


Dyrefondet - Ericaparken 23 - 2820 Gentofte - Tlf. 39 56 30 00 - E-mail post@dyrefondet.dk