Hundene skal da have lov til at bade

27/02-2016

Fem nordjyske kommuner vil ikke have det blå flag på strandene i år. I stedet vil de have deres egen ordning, hvor hundene kan få lov til at komme i vandet.

Af Dorte Schmidt

I Nordjylland vil kommunerne ikke finde sig i de stramme regler om hunde og biler, som følger med det blå flag. På en strand, der har fået det blå flag, er det nemlig forbudt at lade sin hund bade, ligesom det er slut med biler på stranden.

Hjørring Kommune droppede allerede sidste år det blå flag og indførte i stedet deres eget hvide badevandsflag. 

Med det nye badevandsflag følger kommunen badevandsbekendtgørelsen og har samme høje krav til til vandanalyser, rengøring af toiletter, opsamling af affald på strandene og andet som altid.

Den eneste forskel er, at hundene igen må være på alle kommunens strande, så længe de er i snor, ligesom badegæster fortsat må køre i bil på de fleste af strandene.

Flere kommuner følger trop

I år følger flere af de nordjyske kommuner trop. Hverken Brønderslev, Jammerbugt, Aalborg, Mariager Fjord eller Thisted Kommuner har søgt om blå flag for 2016, oplyser Ritzau. I stedet vil kommunerne samarbejde om deres egen ordning.

Fælles badeflag med plads til hunde

Jammerbugt Kommune, der har strande i blandt andet Blokhus og Saltum, forklarer beslutningen med, at ordningen er både bureaukratisk og dyr. Den koster kommunen knap 100.000 om året. Samtidig er det især forbuddet mod hundebadning, som kommunen ikke kan acceptere.

- Der er brug for at genopfinde et fælles badeflag, som kan signalere rene strande, siger borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade ifølge JyskeVestkysten.

- Vi skal have pillet nogle af de latterlige, bureaukratiske ting ud af ordningen - det med at man ikke må køre på stranden og at hunde ikke må bade. Det svarer ikke til virkeligheden, siger Mogens Gade, der vil drøfte et alternativ til Blå Flag-ordningen med de øvrige kommuner langs vestkysten.

Det hvide badevandsflag breder sig

I både Mariagerfjord og Aalborg kommuner har man besluttet fra i år at bruge samme hvide badevandsflag som Hjørring har indført.

- Hjørring Kommune var den første kommune uden det blå flag og deres skifte til det hvide flag har ikke haft betydning for antallet af besøgende. De har rent faktisk kun fået positive tilbagemeldinger. Forskellen for de besøgende har primært været, at flaget nu er hvidt i stedet for blåt, og vi forventer den samme reaktion i Mariagerfjord Kommune, siger Fagchef i Natur og Miljø Jørgen Ussing.

Vestkystens kommuner gør også oprør

Ifølge Ritzau er oprøret mod det blå flag også ved at brede sig langs den jyske vestkyst.

Niels Krebs Hansen (K), formand for teknik- og miljøudvalget i Vesthimmerland, siger, at det er sidste år, kommunen er med.

- Kæledyr er blevet en naturlig del af familien, og derfor forstår folk ikke, hvorfor de ikke må tage deres hund med på stranden. De fleste er jo ansvarlige og sørger for at have en pose med, siger han.

I Varde Kommune oplyser formand for plan og teknikudvalget Preben Friis-Hauge (V), at hundeforbuddet især volder tyske og norske familier problemer.

- Mange er her to-tre uger, og så længe vil de ikke lade deres hunde passe i en kennel. Hvis forbuddet mod hunde fastholdes, så har jeg slet ikke lyst til, at vi skal søge næste år, siger han.

Færre søger om det blå flag

Blå Flag har allerede konstateret, at der i år er indkommet omkring 50 færre ansøgninger om blåt flag ved strande og havne end sidste år.

Ifølge næstformand Torben Kaas fra Friluftsrådet, der administrerer den internationale ordningen med blå flag i Danmark, er der flere forklaringer.

- Generelt fravælger kommuner Blå Flag på grund af en presset økonomi, for meget administration, eller fordi vandkvaliteten har været dårlig for eksempel som følge af overløb. Men også utilfredshed med de internationale Blå Flag regler på Blå Flag Strande har fået nogle til at droppe det Blå Flag, oplyser Torben Kaas og fortsætter:

- Det nordjyske badevandsflag er baseret på udvalgte krav fra Blå Flag. Initiativet er opstået på grund af en frustration over især Blå Flags krav om at holde Blå Flag-zonen på den enkelte strand fri for hunde. Vi er ærgerlige over dette initiativ, men vi mener ikke, løsningen på hundespørgsmålet er at botanisere i Blå Flags krav og oprette lokale strandflag til forvirring for strandgæsterne.

Friluftrådet vil i dialog

Hos Friluftsrådet vil man gerne dialog med de utilfredse kommuner. Ifølge Frilustrådet er der nemlig ingen grund til at opfinde et nyt flag i stedet for det blå.

- I kommunen kan man jo tilrettelægge det således, at der kan være strande, hvor der kan være hunde, ved at indskrænke den blå flag-strand til at være 100 meter. Så er det ikke noget problem, siger formand Lars Mortensen til DR Nordjylland.

Den 29. marts mødes Partnerskabet for Vestkystturisme, som tæller 11 vestjyske kommuner, med Friluftsrådet for at drøfte forslaget om et nyt flag.

 
Se flere nyheder

 Kurv: 0 vare(r)
Indkøbskurv

NYHEDER

rekordmange protester mod dyretransporter22/09-2017
1 million underskrifter mod de lange og smertefulde dyretransporter i Europa
Læs mere
Store Hestedag i weekenden31/08-2017
Store Hestedag (med hunde) afholdes 2. og 3. september i Roskilde
Læs mere
Nyt nummer af Dyrefondets blad er udkommet21/08-2017
Blad nr 4, 2017 er nu tilgængeligt digitalt samt i trykt udgave
Læs mere
Første ulveunger i Danmark06/07-2017
8 ulveunger i Vestjylland
Læs mere
Vibeke Haslund om ansvarligt ejerskab28/06-2017
Dyrefondets direktør skriver lederen i Berlingskes tirsdagstillæg og webside om familiedyr
Læs mere
Nyt nummer af Dyrefondets blad er udkommet02/06-2017
Blad nr 3, juni 2017 er nu tilgængeligt digitalt samt i trykt udgave
Læs mere
Husk Fuglenes Dag 28 maj24/05-2017
DOF afholder arrangementer i hele landet
Læs mere
Med Dyrefondet til Sri Lanka19/05-2017
Stadig ledige pladser på Dyrefondets store læserrejse
Læs mere


Dyrefondet - Ericaparken 23 - 2820 Gentofte - Tlf. 39 56 30 00 - E-mail post@dyrefondet.dk