Din kat generer måske dine naboer

10/04-2016

Hver fjerde dansker synes, det er et problem, at folk lader deres katte gå frit omkring udenfor. Det viser en ny stor undersøgelse om kattes livvilkår.

Af Dorte Schmidt

En tredjedel af de danskere, der ikke selv har kat, synes det er et problem, at folk lader deres kat gå frit omkring udenfor. Og mere end en tiendedel af de danskere, der enten har eller tidligere har haft kat, mener det samme.

Samlet set svarer det til, at ikke færre end 27 procent af danskerne synes, at fritgående katte er et problem.

Hver femte kan ikke lide katte

Hertil kommer, at omkring hver femte dansker slet ikke kan lide katte.

Tallene stammer fra en repræsentativ spørgeskemaundersøgelse blandt 2003 danskere, som er gennemført af forskere fra Københavns Universitet med midler fra Videncenter for Dyrevelfærd.

- Der er ingen tvivl om, at fritgående katte kan være årsag til konflikter. Nogle er trætte af katte, der sidder ved fuglebrættet i deres have, og andre er sure over kattens efterladenskaber i haven eller sandkassen. Når der så samtidig er så relativt mange mennesker, der ikke bryder sig om katte, og som ikke kan lide kattens adfærd, er det klart, at det vil give nabostridigheder, siger professor i bioetik Peter Sandøe, der er en af de i alt fem forskere, der står bag undersøgelsen.

Diskussion om kattehold på vej

Af samme grund er han sikker på, at der snart vil komme en diskussion i Danmark om, hvordan man bør holde katte, ligesom vi tidligere har haft diskussionen om, at hunde ikke skulle have lov til at løbe frit rundt.

- I USA og andre dele af verden er holdningen, at katte bør holdes inde for deres egen sikkerheds skyld, men den holdning har ikke bredt til Danmark endnu. Langt de fleste katte har deres frihed, og kun otte procent af katteejerne har valgt at hegne deres have ind, oplyser han.

Katte må ikke koste noget

En af forklaringer på, at katteejere lader kattene gå rundt, som det passer dem, er efter Peter Sandøes vurdering, at et flertal af katteejere ikke vil ofre ret mange penge på deres katte.

Ifølge undersøgelsen får de fleste danskere deres kat gratis og bruger ofte ikke ret mange penge på pasning og pleje. For eksempel får halvdelen af katteejerne ikke deres kat vaccineret regelmæssigt, og lige så mange tager kun deres kat til dyrlægen, hvis den er alvorligt syg.

- Derfor vil de fleste katteejere sandsynligvis også synes, at det er for dyrt og for bøvlet af få hegnet haven ind, vurderer Peter Sandøe.

Katten burde holdes inde

Blandt de 25 procent, der synes det er et problem, at folk lader deres katte få frit omkring, mener over halvdelen (57 procent), at folk ganske enkelt burde holde deres katte inde.  Det vil sige, at 15 procent af den samlede befolkning har den holdning.

I samme gruppe af skeptikere oplyser 63 procent, at de bliver generet af kattenes efterladenskaber i deres have, 28 procent oplyser, at kattene giver anledning til nabostridigheder og 25 procent ser kattene som et stort problem. 

Dyrefondet mener

Direktør Vibeke Haslund understreger, at Dyrefondet ønsker ansvarlige dyrehold – også når det gælder katte.

- Det er ansvarligt kattehold, hvis man mærker og registrer sin kat og viser hensyn til andre, der ikke har valgt at holde kat, siger hun og fortsætter:

- Undersøgelsen viser, at det halter med begge dele, og det er trist for kattene og deres omdømme. Fik vi en egentlig kattelov, som vi kender det fra hundene, så fik vi minimeret problemerne og kunne også få ansvaret placeret om nødvendigt i nabosager. Og ikke mindst ville vi få kattens status hævet, hvilket disse herlige dyr fortjener.

Læs også Kattens status er for lav
 
Se flere nyheder

 Kurv: 0 vare(r)
Indkøbskurv

NYHEDER

Din kat generer måske dine naboer11/04-2016
Hver fjerde dansker synes, det er et problem, at folk lader deres katte gå frit omkring udenfor. Det viser en ny stor undersøgelse om kattes livvilkår.
Læs mere
Kattens status er for lav11/04-2016
Halvdelen af danske katteejere tager kun deres kat til dyrlægen, hvis den er alvorligt syg, og stort set lige så mange får ikke deres kat vaccineret regelmæssigt.
Læs mere
Sådan hjælper du din pubertetshund10/04-2016
Når din hvalp kommer i puberteten, kan den godt blive noget af en prøvelse. Men hvis du hjælper din hund gennem denne svære periode på en ordentlig måde, vil I for alvor få knyttet tætte bånd
Læs mere
Glem alt om lederskab09/04-2016
Er du en af dem, der anser lederskab for at være vigtigt? I så fald er det på tide at tænke anderledes. ’Mangel på lederskab’ som årsag til problemadfærd er en uvidenskabelig diagnose.
Læs mere
Pas på påskepynten18/03-2016
Hvert år opererer dyrlæger fremmedlegemer som påskepynt ud af kattemaver, der ikke kan lade være med at lege med pynten, oplyser Agria Dyreforsikring. Hunde er også i farezonen.
Læs mere
Hundene skal da have lov til at bade27/02-2016
Fem nordjyske kommuner vil ikke have det blå flag på strandene i år. I stedet vil de have deres egen ordning, hvor hundene kan få lov til at komme i vandet.
Læs mere
Ejerens adfærd smitter af på hunden13/02-2016
Hvordan en hund bedømmer et andet menneske afhænger af, hvordan ejeren opfører sig. Det viser et nyt fransk studie.
Læs mere
Din kat er IKKE sin egen05/02-2016
Myte: ”Katte gør, præcis som det passer dem.” Sådan lyder en udbredt myte om katte, som ikke har hold i virkeligheden.
Læs mere


Dyrefondet - Ericaparken 23 - 2820 Gentofte - Tlf. 39 56 30 00 - E-mail post@dyrefondet.dk